Langkah-Langkah Menangani GST

Langkah-Langkah Menangani GST

- in Artikel HR

Kerajaan pastinya sedar bahawa rakyat Malaysia bergantung harap kepada kerajaan mengenai isu kenaikan harga barang dan perkhidmatan. Dalam persiapan bagi menghadapi GST, kerajaan perlu memberi perhatian khusus kepada para peniaga, supaya mereka tidak mengambil kesempatan pada pengguna dengan menaikkan harga barangan.

Penguatkuasaan yang efektif perlu dijalankan oleh pihak kerajaan, supaya peniaga patuh dengan pemansuhan eleman Cukai Jualan dan Cukai Perkhidmatan, yang berkenaan dengan harga barang, dan perkhidmatan di seluruh peringkat kitaran pembekalan (supply chain). Dengan langkah penguatkuasaan yang tegas, peniaga tidak boleh berselindung di sebalik GST untuk menaikkan harga barangan yang tidak wajar kepada pengguna.

Berikut panduan ringkas untuk anda, sebagai pengguna ketika menghadapi GST :

  1.      Sediakan perbelanjaan bulanan

Senaraikan perbelanjaan tetap yang berulang setiap bulan, seperti bayaran ansuran kereta, rumah, insuran, bil-bil utiliti, yuran pendidikan, barangan keperluan dapur, perbelanjaan peribadi dan sebagainya. Bahagikan senarai perbelanjaan tadi kepada dua bahagian, iaitu bahagian yang tidak tertakluk kepada GST, dan bahagian yang tertakluk kepada GST. Pastikan lokasi wang untuk perbelanjaan tetap anda didahulukan. Kawal baki pendapatan anda, ini bagi mengelakkan perbelanjaan kepada barangan ataupun perkhidmatan yang bukan keperluan, yang tertakluk kepada GST.

Baca artikel lengkap ini dalam e-majalah BinaInsan edisi April 2015. Klik di sini.

Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *